Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Eκλεισε το Τελωνείο Καστανέων στον Έβρο (ΒΙΝΤΕΟ)



Συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο από το πρωί της Παρασκευής όπου περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, μετά την είδηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμποδίζει τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ήδη, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.
Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
Στον Εβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Εικόνα από drone που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δείχνει πρόσφυγες να α περνούν κατά εκατοντάδες προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και έχει στο τραπέζι ακόμα και το σφράγισμα όλων των συνόρων, μέχρι νεοτέρας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να να τρέξουν ακόμα και μέσα στη μέρα.

Λίγο νωρίτερα
Η Τουρκία δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των αλλοδαπών από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε Σύρους να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε συγκεκριμένα στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».
«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Μέσα σε λίγες ώρες από την τουρκική ανακοίνωση ότι θα ανοίξουν οι «πύλες» στα σύνορα για να μπουν χιλιάδες αλλοδαποί στην Ελλάδα, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με αλλοδαπούς οι οποίοι τρέχουν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και όλως τυχαίως στο δρόμο δίνουν συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά συνεργεία δηλώνοντας: “Πάμε Ελλάδα”