Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα για το Σκοπιανό



Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκεσε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών αύριο το πρωί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος πως αυτό θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να μπει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

Την Tετάρτη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ στο Βερολίνο
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία όπου θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού με την Γερμανία να επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος.

Και νέα πολιτική κόντρα
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του» αναφέρει σε ανακοινωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, εξαπολύοντας βολές προς την κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις.

«Αφού η κ. Σπυράκη ανησυχεί τόσο πολύ για τη "μυστική διπλωματία", δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ; Και με ποιο από αυτά συμφωνεί σήμερα;», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ: Θα ανακοινώσουμε από κοινού τα «καλά νέα»