Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δένδιας: Πώς μπορεί η ΕΕ να ανέχεται την απειλή πολέμου εναντίον μελών της;



«Έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό οικοδόμημα που αποσκοπεί στην εξάλειψη του πολέμου στην Ευρώπη. Για αυτό διερωτώμαι πώς μπορεί η Ένωση αυτή να ανέχεται την απειλή πολέμου εναντίον μελών της, όπως την απειλή της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες με το casus belli;», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο,σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει «την προσπάθεια με υπομονή και επιμονή».

Όπως σημειώνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κυρώσεις σε τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο, το οποίο καλύπτει βεβαίως και την επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης η προοπτική επέκτασης του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων και κάλεσε για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Στην προκειμένη φάση έγινε ένα βήμα. Αλλά, όπως ανέφερα στη Βουλή, ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για την επανέναρξή τους «είναι η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ως διαρκή επιλογή, όχι ως σημαία ευκαιρίας».

«Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογραμμίζει.

Η Ελλάδα, τονίζει, είναι επό της αρχής ανοιχτή στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, «δεν γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής αν θα υπάρξουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα της συνεννόησης μεταξύ των κρατών της περιοχής».