Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

3 °C

Σήμερα, 17. Ιανουαρίου 2021

Δένδιας: Μακριά η προσφυγή στη Χάγη – Πιο δύσκολες οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για ΑΟΖ 

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μεσογείου, καθώς και στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, απορρίπτοντας ωστόσο τους εκβιασμούς και τις προκλήσεις.

«Για να προχωρήσουμε περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής:

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική».

Και συνέχισε: «Βεβαίως, η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστήριο. Προϋποθέτει, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Δικαίωμα του Καστελλόριζου σε ΑΟΖ»

Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Αθήνας ότι το Καστελλόριζο και τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξαρτήτως μεγέθους.

«Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει, εκτός από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις βασικές διαφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας έγκειται στο γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των κατοικημένων νησιών, ακόμη και της Κρήτης, στην άσκηση του δικαιώματος σε θαλάσσιες ζώνες.

Τι δήλωσε για τη Λιβύη

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Λιβύης, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής και τις επαφές με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, μετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις και προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας μας από τις εξελίξεις σε αυτήν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι, επιτέλους, παρούσα στη Μεσόγειο, με συμμαχίες, στρατηγική και ενεργή εξωτερική πολιτική».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία συμμετέχει και μία ελληνική φρεγάτα, με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το εξής:«Ακόμη και αν δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να καταστείλει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, γιατί δεν έχει ακόμη τα αναγκαία μέσα, έχει σαφώς αναδείξει ποια είναι η χώρα που το παραβιάζει, δηλαδή η Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει, λοιπόν, πολύ καλά ποιος προκαλεί αστάθεια στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτής».

«Πιο δύσκολες οι επαφές με την Αίγυπτο»

Τέλος, ξεχωριστή μνεία έκανε και στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, οι διμερείς επαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των τεχνικών ομάδων των δύο χωρών.

«Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες σε σχέση με την Ιταλία, όπου προϋπήρχε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδας, Αθήνα και Ρώμη υπέγραψαν νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Ελλάδας για ΑΟΖ και αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (σ.σ. από έξι σήμερα) στην περιοχή του Ιονίου.

Επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η κατάρτιση αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.