Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία»



«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος και παρομοίασε τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σκοτσέζικο ντους.

«Κάποιες μέρες υπάρχει μεγάλη ένταση λόγω των τουρκικών προκλήσεων και κάποιες άλλες υπάρχει ηρεμία» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι η αυξημένη δραστηριότητα ή οι επικίνδυνοι ελιγμοί σε πολύ μικρή περιοχή όπως αυτοί που έγιναν χθες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, αυξάνουν τον κίνδυνο του ατυχήματος.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις μας είναι εκεί, όσο αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο μας χώρο αναχαιτίζονται πάραυτα, τα περιπολικά του λιμενικού κάνουν πλέον την δουλειά τους με όρους αποτροπής οποιουδήποτε εισέρχεται και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί.
Συμπλήρωσε επίσης πως έχουν γίνει τα σχετικά διαβήματα στο ΝΑΤΟ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμα, ότι λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι όροι καλής γειτονίας και ότι η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία να δείξει μια καλύτερη διάθεση. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, ήταν πριν από 15-20 ημέρες, τονίζοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης».
Στην συνέχεια ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως η Ελλάδα δείχνει καλή διάθεση και περιμένει από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, ενώ σημείωσε πως τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά. «Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.