Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυστηρή σύσταση ΥΠΕΞ στον Επίτροπο Χαν για το όνομα της ΠΓΔΜ



Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με επαναλαμβανόμενη λανθασμένη αναφορά του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην ονομασία της ΠΓΔΜ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα», τονίζεται, «δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Der Spiegel ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, μιλώντας για την «ΠΓΔΜ» χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».