Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Άσχημη» έκπληξη ελληνικών μαχητικών σε τουρκικά μεταξύ Λήμνου και Λέσβου



Σχεδόν ολόκληρο το Ικάριο Πέλαγος για δύο ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου, επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία. Με την παράνομη Navtex 559/17 η Άγκυρα προειδοποιεί για άσκηση με πραγματικά μάλιστα πυρά.

 

Η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα 2017» ολοκληρώνεται την Παρασκευή και οι περισσότερες μονάδες του ελληνικού στόλου που «τρόμαξαν» την Τουρκία σε τέτοιο βαθμό που την οδήγησαν στο να κλείσει περιοχές στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων για όσο διάστημα θα διαρκεί η ελληνική άσκηση, θα επιστρέψουν στους ναυστάθμους τους.

bcvdgfoiasdka

Καλά πληροφορημένη πηγή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είπε στο newsbeast.gr πως θα εκδοθεί σχετική αντιnavtex.

Η άσχημη έκπληξη σε εικονική αερομαχία στη Λήμνο

Ως προς τις αεροπορικές εξελίξεις, η Τουρκία και σήμερα επιχείρησε να συλλέξει πληροφορίες για την άσκηση του ελληνικού στόλου, στέλνοντας ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN235 στην περιοχή της Σαμοθράκης, το οποίο στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τα στοιχεία που ήθελε, προχώρησε σε 8 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας.

Ένα ακόμα αεροσκάφος του ιδίου τύπου, σημείωσε 14 παραβιάσεις στο κεντρικό Αιγαίο. Εκεί όμως που σήμερα πραγματικά οι τούρκοι χειριστές τα «χρειάστηκαν» ήταν στην περιοχή Λήμνου και Λέσβου. Η Τουρκία έστειλε το πρωί συνολικά 3 σχηματισμούς με 8 μαχητικά F-16.

Ο πρώτος μπήκε στο Αιγαίο στις 10:07 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Οι τούρκοι χειριστές νόμιζαν πως θα είχαν απέναντί τους μόνο το ζεύγος επιφυλακής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από την Λήμνο.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων όμως τους είχε μια έκπληξη. Έστειλε στην περιοχή και ένα ακόμα ζευγάρι που είχε απογειωθεί από τον Άραξο για να μετασταθμεύσει σε προκεχωρημένη βάση. Ως αποτέλεσμα το πρώτο αυτό τουρκικό ζεύγος, βρέθηκε αντιμέτωπο με 4 μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και, όπως επεσήμανε στο newsbeast.gr καλά πληροφορημένη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας, «έφαγε πολύ ξύλο».

Ο δεύτερος τουρκικός σχηματισμός αποτελούνταν από 4 μαχητικά και μπήκε στο Αιγαίο ένα λεπτό μετά τον πρώτο, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και αποχώρησε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Ο τρίτος σχηματισμός, αποτελούμενος από 2 μαχητικά μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Σάμου στις 10:11 και αποχώρησε ταχέως τρία λεπτά αργότερα…

Πηγή κειμένου: 

Του Μαρίνου Γκασιάμη για το newsbeast.gr