Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αποχώρησε η Βρετανία με τα πολεμικά της σκάφη από την Κάρπαθο μετά την ηχηρή ελληνική αντίδραση



Ακυρώθηκε από τη Βρετανία η άσκηση νότια της Καρπάθου, εντός της ελληνικής περιοχής θαλάσσιας και εναέριας "αστυνόμευσης" και σαφώς επάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, που προαναγγέλθηκε μέσω της NAVTEX 764/17 που εξεδόθη από την προκλητική Άγκυρα και προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση της Αθήνας.

Από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η αντίδραση στην βρετανική άσκηση ήταν ηχηρότατη τις προηγούμενες ημέρες και προκάλεσε κι άμεση αντίδραση των Βρυξελλών. Επρόκειτο για συμμετοχή σε άσκηση που αμφισβητούσε τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή της Ελλάδας με απόλυτα ελληνικά δικαιώματα από τις 11 εως τις 13 Αυγούστου για να ασκηθεί βρετανικό πλοίο με πραγματικά πυρά!

Αν η Βρετανία προχωρούσε σε πραγματοποίηση της άσκησης, θα αναγνώριζε τοιτοτρόπως de factο τα τουρκικά δικαιώματα που η Αγκυρα ισχυρίζεται, ότι έχει ανατολικά του  25ου Μεσημβρινού!

Να ειπωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου, καθώς κατά πάγια θέση της η περιοχή είναι αποστρατιωτικοποιημένη βάσει της συνθήκης των Παρισίων παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα .

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει δώσει καν την συγκατάθεσή της για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών αεροναυτικών δυνάμεων στα Δωδεκάνησα στο πλαίσιο της συμφωνίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

 

Πάντως από τουρκικής πλευράς εξεδόθη νέα NAVTEX (781/17) με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή που αγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση άσκησης πυρών στις 17 Αυγούστου.

Να σημειωθεί, ότι εντός των οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.