Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

10 °C

Σήμερα, 29. Φεβρουαρίου 2020

Απειλές Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο για την ΑΟΖ: Θα κάνουμε αυτό που πρέπειΝέες απειλές εκτόξευσε ο πρόεδρος του τούρκικου Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Κύπρο για τις έρευνες που πραγματοποιεί η ExonModile  στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Τονίζει: «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες».

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε «οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες» τονίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis.

Συνεχίζοντας είπε: «Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αρα η εκμετάλλευση η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα , μια κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θ πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής».