Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αμετακίνητη η Άγκυρα στις παράνομες διεκδικήσεις



Στην πολεμική ρητορική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει η Τουρκία, η οποία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθιστώντας κοινωνούς των προθέσεών της ξένους διπλωμάτες.

 

Την περασμένη Παρασκευή ξένοι διπλωμάτες κλήθηκαν, σύμφωνα και με το CNN Türk, σε ενημέρωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου τους έδειχναν αναλυτικούς χάρτες σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές ενέργειες πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και σε περιοχή η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το κατοχικό καθεστώς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Σε αυτούς που κλήθηκαν και έλαβαν μέρος στην ενημέρωση ήταν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκαν ότι το «Φατίχ» κινείται στα όρια της φερόμενης ως τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το «Μπαρμπαρός» το οποίο στους χάρτες εμφανίζεται στο τεμάχιο 9 υποστηρίζεται ότι είναι σε περιοχή δικαιοδοσίας του ψευδοκράτους.