Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Άγκυρα: Η εισβολή έγινε για να μην γίνει Ένωση Ελλάδας Κύπρου!



Aνακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την 43η επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στην παρακάτω ανακοίνωση αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι της Άγκυρας τον Ιούλιο του ΄74.

Στόχος της Τουρκικής εισβολής την οποία ονομάζει «Επιχείρηση ειρήνης» ήταν ουσιαστικά η αποτροπή της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως "απαράδεκτες". .

Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την 43η επέτειο της Επιχείρησης Ειρήνης 20ης Ιουλίου είναι απαράδεκτες.

Όπως ο πρωθυπουργός Yıldırım τόνισε σήμερα στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων Ελευθερίας και Ειρήνης, η Επιχείρηση Ειρήνης πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των τουρκικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Μέσω της Επιχείρησης αυτής, η Τουρκία έβαλε ένα τέλος στο δράμα του νησιού και διασφάλισε ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί.

Ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία, επέδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη εκείνη την ημέρα, μέσω της Επιχείρησης Ειρήνης, ότι δε επέτρεπε να πραγματοποιηθεί η Ένωση (enosis) και ότι οι τουρκοκύπριοι δεν ήταν μόνοι τους.

Η Τουρκία μένει αποφασισμένη να μην επιτρέψει ο κοινός αγώνας των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, όπως εκφράστηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, να μην έχει ως στόχο την ύπαρξη και την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων.

Η απόφαση για Ένωση του ελληνοκυπριακού κοινοβουλίου, η στάση που επιδείχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις από κοινού από την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, όπως και αυτή η ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού, δείχνουν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους στο θέμα  της Κύπρου».

 Απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε τα εξής:

«Για ακόμη μία φορά, επίσημος Εκπρόσωπος της Τουρκίας, της χώρας που εισέβαλε και κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου, διαστρεβλώνει κατάφωρα γεγονότα και δηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι θα μας εξέπληττε το αντίθετο.

Ας σεβαστεί τουλάχιστον η Τουρκία, τη σημερινή θλιβερή ημέρα όπου συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την επέλαση του Αττίλα, το δράμα των χιλιάδων Ελληνοκύπριων προσφύγων, αγνοουμένων και θυμάτων της πολιτικής της αλλά και των Τουρκοκυπρίων που οδηγήθηκαν στη νύκτα της στρατοκρατίας».

Ας σημειωθεί ότι ο βασικός στόχων των κινηματιών που υποστηρίζονταν από την Αθήνα υπό το πρόεδρο των 9 ημερών, όπως έμεινε στην ιστορία Νίκο Σαμψών ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.