Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ζαούτης για ευλογιά των πιθήκων: Τα στοιχεία που καθησυχάζουν τους ειδικούς - «Ας είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι»



Καθησυχαστικός για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως κορωνοϊός.

«Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν μιλάμε για επαναφορά της μάσκας με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων και εξήγησε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών.

Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα, ανέφερε για τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο και τελικά αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Όσον αφορά στα μέτρα είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.

Αυτή τη στιγμή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Για το κρούσμα λέπρας είπε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν, είναι κάτι σπάνιο.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι οι επαναμολύνσεις με ήπια συμπτώματα, έχει μειωθεί όσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα.

Η πανδημία φαίνεται να είναι σε φάση μείωσης, είπε, επειδή έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός, πάρα πολλοί έχουν νοσήσει  και μπαίνουμε στο καλοκαίρι εποχή κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, είπε ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις.

ΠΗΓΗ: skai.gr