Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκη- Κορωνοϊός: Σχεδιάστρια μόδας η 38χρονη που διαγνώστηκε θετική στον ιό



Σε καλή κατάσταση και υπό πλήρη έλεγχο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η 38χρονη γυναίκα που αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη είναι επιχειρηματίας και συγκεκριμένα σχεδιάστρια μόδας, η οποία μάλιστα ασχολείται και με τα κοινά και είχε βάλει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με μεγάλο συνδυασμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εκλεγεί.
Η 38χρονη γυναίκα, είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει το Fashion week και επέστρεψε αεροπορικώς με την Ryanair.

Αρχικά εμφανίστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μαζί με άλλα δύο άτομα.

Για ιατρικές εξετάσεις έχουν κληθεί τόσο ο σύζυγός της με το παιδί τους όσο και η μητέρα της 38χρονης. Ακόμη, από την αεροπορική εταιρεία θα κληθούν για εξετάσεις όλοι όσοι ταξίδευαν στην ίδια πτήση με την 38χρονη από το Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, η γυναίκα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και λαμβάνει ήδη αντιιική αγωγή.

Το «ΑΧΕΠΑ» παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι έχει ζητηθεί από τους προϊσταμένους τμημάτων να παραμείνουν στο νοσοκομείο και μετά το πέρας της βάρδιας τους, λόγω και της παρουσίας του κ. Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη, ενώ έπειτα από σύσκεψη ανακαλούνται όλες οι άδειες των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τι είπε φίλος και συνταξιδιώτης της 38χρονης

Στο MEGA και στον Νίκο Ευγγελάτο μίλησε φίλος και συνταξιδιώτης της 38χρονης γυναίκας όπου βρέθηκε θετική στο πρώτο τεστ για τον κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αποτελεί και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφεται στην Ελλάδα.

Ο άνδρας ανέφερε πως ήταν στην ίδια πτήση με την 38χρονη, αποκαλύπτοντας τον διάλογο που είχαν για τον κορωνοϊό μέσα στο αεροπλάνο.
«Εμείς ταξιδέψαμε στην ίδια πτήση και γνωρίζαμε τον σύζυγό της. Μας είπαν πως είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας» τόνισε ο άνδρας προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της πτήσης η γυναίκας ήταν μία χαρά και δεν είχε κανένα σύμπτωμα.
«Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε κανένας έλεγχος μετά την προσγείωσή μας, ενώ από την άλλη πλευρά πριν φύγουμε από το Μιλάνο υπήρξε έλεγχος , καθώς μας μέτρησαν την θερμοκρασία», τόνισε ο άνδρας.
Ο ίδιος ανέφερε πως η καμπίνα του αεροπλάνου ήταν γεμάτη από κόσμο, καθώς πολλοί γυρνούσαν εξαιτίας των εξελίξεων.
Ο άνδρας τόνισε πως αφού επιβεβαιώθηκε πως η 38χρονη φίλη του είναι θετική στο πρώτο τεστ για τον κορωνοϊό, ο ίδιος δέχτηκε τηλεφώνημα από νοσοκομεία της περιοχής.
«Μας είπαν να προσέχουμε, μας ρώτησαν αν έχουμε πυρετό, ενώ μας ζήτησαν να τους περιγράψουμε ακόμη και το σημερινό μας πρόγραμμα», τόνισε.
Όσον αφορά την ατμόσφαιρα στο Μιλάνο, ο φίλος της 38χρονης τόνισε πως δεν είδε κάποια συγκλονιστική αλλαγή εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ οι αρχές εκεί εξέδωσαν οδηγίες λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Οι άνθρωποι δεν πανικοβλήθηκαν αμέσως, αλλά προς το τέλος του ταξιδιού πάρθηκαν κάποια μέτρα κυρίως όσον αφορά τα ΜΜΜ», ανέφερε ο ίδιος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως:

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν αδειάσει τη μισή Παθολογική κλινική, προκειμένου να εξασφαλίσουν χώρο για νέα κρούσματα.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και το υπουργείο Υγείας συνιστούν σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες πρσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη υγειονομικών υλικών στο «ΑΧΕΠΑ» και γι' αυτό συνιστά η χρήση των προστατευτικών μασκών να γίνεται με φειδώ.

Να σημειωθεί ότι εξετάζεται μία ακόμα 28χρονη κοπέλα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς είχε ταξιδέψει πριν από δέκα ημέρες στην Ιταλία. Ενώ σε εξέλιξη είναι και η μεταφορά ενός ακόμα ατόμου πακιστανικής καταγωγής από την Κέρκυρα προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο άνδρας, που νομίμως βρίσκεται στη χώρα μας και εργάζεται σε τοπική επιχείρηση της Κέρκυρας, έχει κι αυτός επίσης αναφέρει ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία.

Αρνητικά τα δείγματα των ασθενών στο «Αττικόν» και στο «Λαϊκό»

Αρνητικό ήταν αντίθετα το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Προκειται για τον 57χρονο άνδρα απο τον Πειραιά που εισηχθη την Τρίτη με συμπτώματα λοίμωξης απο κορωνοϊό, με επικρατέστερο τον πυρετό.

Ο άνδρας είχε επιστρεψει από ταξίδι στην Ιταλία, επισκεπτόμενος εμπορική έκθεση στο Μιλάνο, και μετά από σύντομη παραμονή στο σπίτι του, παρουσίασε υψηλό πυρετό. Διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ χθες στο νοσοκομείο, ελήφθη γενετικό υλικο που απεστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο 57χρονος νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο αρνητικης πίεσης με καλή κλινική εικόνα και του χορηγείται ήδη η ενδεδειγμενη αγωγή ενώ οι οικείοι του είχαν τεθεί προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ στο «Λαικό» νοσοκομείο έχει εισαχθεί ένα ακόμα «υπόπτο κρούσμα» και το ληφθέν γενετικό υλικό ελέγχθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο ασθενής δεν νοσεί από κορωνοϊό.