Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΥΠΕΞ – Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα



Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

 

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δένδιας, «στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

Περίεργα τουρκικά παιχνίδια

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, φαίνεται πως επιδίδεται σε περίεργα παιχνίδια, είτε συνεχίζοντας τις προκλήσεις ( με το ερευνητικό YUNUS να φτάνει μια ανάσα από το Καστελόριζο), είτε επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά της Ελλάδας, όπως με τα δημοσιεύματα για εγκατάσταση αμερικάνικων βάσεων σε ελληνικά νησιά, ή με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που υποστήριξε ότι θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Κάτι που δεν επιβεβαίωσε η Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν απορία για τη σκοπιμότητα αυτής της δήλωσης εκ μέρους του Ερντογάν.

«Αισθάνεται πίεση ο Ερντογάν»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Απέδωσε δε αυτή την ένταση στην πίεση που αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

«Ετοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση και στο πεδίο και διπλωματικά»

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει επιστροφή σε μια λογική και ρητορικής κι επί του πεδίου έντασης. «Είναι κάτι το οποίο εμείς θα αποκρούσουμε όπως πρέπει. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης, ακόμα κι αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι μια επιθετική εκ μέρους της Ελλάδας κίνηση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Μάλιστα, τόνισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.

Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.

Πρωτοφανής πρόκληση

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα μετά το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησαν πάλι οι τουρκικές προκλήσεις με παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή, οπότε τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Έκτοτε, το πλοίο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά σε μια ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ( επέκταση στα 12 ν.μ).Προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτη την συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

 

Εκτός από τις προκλήσεις η Άγκυρα, επιχειρεί να καλλιεργήσεις εντυπώσεις κατά της Ελλάδας, όπως φάνηκε ακαι από το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρεται σε ελληνικά νησιά που δίνονται στις ΗΠΑ και επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να έχουν παρουσία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα για να καταστείλουν τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα νησιά».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα μιλάει για τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνο, Μυτιλήνη και Σκύρο.

Η Γενί Σαφάκ, ανεφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα».