Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ξαναπιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.. Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις..



Ανοίγει ξανά, μετά την παύση εξαιτίας της πανδημίας, ο χορός… των ερευνών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Γεωτρύπανα πετρελαϊκών κολοσσών είναι έτοιμα να πιάσουν και πάλι δουλειά. Συμφωνίες μεταξύ των τεσσάρων συμμάχων Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου υπογράφονται και επενδυτικά σχέδια ξεδιπλώνονται για εξαγωγές των ποσοτήτων που ανακαλύπτονται προς Ευρώπη είτε με αγωγούς είτε με πλοία μεταφοράς LNG.

Κινήσεις που ανεβάζουν τον πυρετό στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη αλλά και της απόπειρας της Τουρκίας μέσω προκλήσεων να υφαρπάξει μερίδιο της πίτας του ορυκτού πλούτου.

Κύπρος

Η Κύπρος είναι η πρώτη που ανοίγει τον χορό με την επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος στην ΑΟΖ. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις ελπίζοντας στην εκκίνηση των ερευνών στις ελπιδοφόρες θαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ πρόσφατα υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες αλλά και για την προμήθεια ποσοτήτων LNG από τα κοιτάσματα του αφρικανικού κράτους.

Σε δύο από τα θαλάσσια «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό πρόγραμμα των πετρελαϊκών ομίλων μπαίνει ξανά μπροστά.