Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανός υπουργός Ευρώπης: «Εφικτή μία συμφωνία για το Κυπριακό»



Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε πρόοδος στη σύσκεψη του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση με τον κ. Ντάνκαν αναφέρθηκε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Ντάνκαν υποδέχθηκε νωρίς το απόγευμα στο Foreign Office την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτίμησε ότι χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που επετεύχθη πέρυσι το καλοκαίρι και με πολιτική βούληση μία συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής είναι εφικτή.

Ο κ. Ντάνκαν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που επίσης είχε συνάντηση με την κ. Λουτ, επαναδιατύπωσαν τη θέση της βρετανικής Κυβέρνησης πως η λύση θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς.

Η κ. Λουτ εισέπραξε την ικανοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Foreign Office για το διορισμό της και την εντολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έλαβε επίσης τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο πράττει όλα όσα μπορεί ώστε να στηρίξει το έργο της.