Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βουλή: Στην Ολομέλεια η «μάχη» για το φορολογικό - Ψηφίζεται την Παρασκευή



Στην Ολομέλεια μεταφέρθηκε από το πρωί η «μάχη» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Βεσυρόπουλος: Πολιτική για όλους χωρίς ταξικό πρόσημο & νέες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον

Για φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ταξικό πρόσημο, που αφορά όλους τους Έλληνες, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υποσχόμενος και νέες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

«Για πρώτη φορά κατατίθεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν αυξάνει αλλά μειώνει φόρους. Στηρίζει τους συμπολίτες μας και την επιχειρηματικότητα. Οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα στα εκκαθαριστικά τους. Αυτή είναι η διαφορά μας με την προηγούμενη κυβέρνηση, που στηριζόταν στην υπερφολόγηση. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Βλέπει μόνο το μέλλον και το αύριο της χώρας. Ξεκινήσαμε από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και συνεχίζουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βεσυρόπουλος.

Αλεξιάδης: Φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες και κατέχοντες

Σφοδρή κριτική, για φοροελαφρύνσεις που αφορούν τους «έχοντες και κατέχοντες», άσκησε  εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο ίδιος επικαλούμενος τη ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διεύρυνση των ανισοτήτων στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, ενώ υιοθέτησε και επικριτικά σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ όπως «αγάπη μόνο στα λόγια για τη μεσαία τάξη», υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις φόρων είναι εξαιρετικά μεγάλες για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και σχεδόν μηδαμινές για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα.

Αρβανιτίδης: Νομοσχέδιο κατώτερο των αναγκών της χώρας

Σκληρή ήταν και η κριτική του Γιώργου Αρβανιτίδη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Ο ίδιος μίλησε για νομοσχέδιο με χαρακτηριστικά «στείρας λογιστικής λογικής», το οποίο «δεν είναι αντάξιο αυτού που χρειάζεται η χώρα για να απελευθερωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές της δυνάμεις», καθώς όπως υποστήριξε δεν προχωρά στον ριζικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Καραθανασόπουλος: Αυξάνονται οι αδικίες

«Παρά τα λεχθέντα της ΝΔ, η φορολογική "μεταρρύθμιση" κάνει ακόμα πιο άδικο το φορολογικό σύστημα», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ασκώντας παράλληλα κριτική και στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση των πολιτών.

Βελόπουλος: Καμία ελάφρυνση της μεσαίας τάξης

Πυρά περί μηδαμινής φοροελάφρυνσης της μεσαίας τάξης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται φοροεισπρακτικά μέτρα με στόχο να ανασάνει η ίδια.

Αρσένης: Κανονικοποιείτε τους φόρους της κρίσης

Κανονικοποίηση των φόρων που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων έναντι της ραγδαίας μείωσής τους, καταλόγισε στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης.

«Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει διαπιστευτήρια υπακοής στους δανειστές, δωράκια στις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας και ταυτόχρονα κάποια ψίχουλα στα νοικοκυριά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμένονται ανακοινώσεις Σταϊκούρα για το μέρισμα 

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το απόγευμα. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επικείμενη σε λίγη ώρα ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος φημολογείται ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα.