Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βουλή: Προς σύγκρουση κορυφής με φόντο την πανδημία



Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για το πλαίσιο μετάβασης στη νέα κανονικότητα αναμένεται να δώσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 π.μ. στην Ολομέλεια θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό προϊδεάζει για αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης με αιχμή την πανδημία.

 

Η συζήτηση θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που αφορά σε «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Στην εθνική αντιπροσωπεία θα απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός και δικαίωμα να λάβουν τον λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους θα έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έκανε το βήμα της σταδιακής άρσης του lockdown σε καθεστώς ελεγχόμενου ρίσκου. Διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι δεν ισχύουν τα όσα λέγονται περί άλματος στο κενό ή αγνόηση των διαφωνιών της επιστημονικής κοινότητας και ξεκαθαρίζουν ότι ο Απρίλιος έδειξε πως το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει με μεγάλο βαθμό ασφάλειας, αν τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως το κυβερνητικό σχέδιο «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά».

«Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».