Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βουλή: Κυρώθηκαν οι συμβάσεις με Ρωσία και Ισραήλ για τη ναυτιλία



Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίσθηκαν την Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής οι δύο Κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ, που αφορούν την ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα της ναυτιλίας.

Υπέρ της «Κύρωσης του Πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία της 6ης Δεκεμβρίου 2001» ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που την καταψήφισε, ενώ την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τις Θαλάσσιες Μεταφορές» την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ την καταψήφισε ενώ το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Γ. Πλακιωτάκης: Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα

"Στόχος της κυβέρνησης να ενισχύσουμε σε πολύ σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα, τόσο του ελληνικού νηολογίου όσο και της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών" τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την συζήτηση των δύο κυρώσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως οι δύο αυτές συμφωνίες εκτός από πεδίο της ναυτιλίας, «προάγουν παράλληλα και την ενεργό ναυτιλιακή διπλωματία της πατρίδας μας».

Ειδικότερα για την συμφωνία με την Ρωσία επισήμανε «διευκολύνει την κινητικότητα των ναυτικών μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων χωρών, δίνει πρόσβαση σε μια πολύ μεγάλη ναυτιλιακή αγορά και βέβαια απολαμβάνουν οι ναυτικοί μας τα δικαιώματά τους, για απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο από τα ρωσικά λιμάνια».

Επισήμανε πως «η Ρωσία είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς πετρελαίου και LNG παγκοσμίως και επειδή η Ελλάδα διαθέτει αυτά τα εξειδικευμένα πλοία, τα δεξαμενόπλοια, τα υγραεροφόρα, τα πλοία μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου μπορούμε, σε πολύ σημαντικό βαθμό, να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικά, το παραγωγικό εμπόριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αναφορικά με την συνεργασία ανέφερε πως «αυτή έρχεται την κατάλληλη στιγμή, κυρώνεται με μια χώρα που έχει μια τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση. Ενισχύεται και διευρύνεται το πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και βεβαίως, κάλλιστα, μπορεί να υπάρξει και ενεργειακή συμφωνία, μεταξύ των δύο χωρών».

Αναβάθμιση της σχέσης με τη Ρωσία

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος στην Κύρωση της Συμφωνίας με την Ομοσπονδία της Ρωσίας επισήμανε την μεγάλη και βαθιά φιλία των δύο χωρών που έχει τις ρίζες της από την επανάσταση του 1821 και σημείωσε πόσο επωφελείς είναι αυτές οι διμερείς συμφωνίες , προσθέτοντας μάλιστα πως «επικυρώνοντας τη Συμφωνία, στέλνουμε και ένα μήνυμα, ως Ελληνική Βουλή, ότι θέλουμε την αναβάθμιση της σχέσης, να αφήσουμε τα όποια σύννεφα είχαν σωρευτεί πρόσφατα στην ελληνορωσική σχέση και να τη βάλουμε εκεί που πάντα ήταν».

Αναφορικά με την συμφωνία με το Ισραήλ, ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε ότι «στείλουμε το θετικό μήνυμα της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών και στον τομέα της ναυτιλίας και υπάρχουν και άλλα τα οποία πρέπει και μπορούν να γίνουν και γίνονται στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και ούτω καθεξής».

«Με δεδομένη την πάγια αρχή μας ότι οι διμερείς σχέσεις όχι μόνο προάγουν αλλά συνεισφέρουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών , ψηφίζουμε θετικά και στις κυρώσεις » ανέφερε ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Μιχαηλίδης και τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές υπογραμμίζουν τον πολυδιάστατο και εξωστρεφή χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική καθώς αυτό ενισχύει τα ερείσματα της χώρας μας».

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης δήλωσε πως «σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό και με τις δύο συμβάσεις» , ανέφερε πως η σύμβαση με την Ρωσική Ομοσπονδίας είναι συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε για την ναυτιλία το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ενώ για την συμφωνία με το Ισραήλ είπε πως παρέχει σε γενικές γραμμές, ένα θετικό πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας και των αμοιβαίων διευκολύνσεων μεταξύ των δύο κρατών, στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών, εάν και θα ήθελε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια στο άρθρο 1 της συμφωνίας.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες υποστηρίζοντας πως η σύμβαση με την Ισραήλ «αναγορεύει το κράτος δολοφόνο, σε στρατηγικό σύμμαχο. Αναβαθμίζοντας τις πολιτικές, τις οικονομικές, τις στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ. Γι' αυτό έχουμε και τόσες πολλές κυρώσεις όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα ταχύτατα σε διάφορους τομείς με το Ισραήλ». Τα οφέλη, υποστήριξε, που θα προκύψουν «θα είναι για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που προσδοκούν ένα μεγάλο μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών και κυρίως των ενεργειακών πηγών και μεταφορών». Το ίδιο τόνισε «ισχύει και στην επικαιροποίηση της ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως προς τις διατάξεις για τα αποδεικτικά ταυτότητας των ναυτεργατών».

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ψήφισε θετικά και τις δύο συμφωνίες. Για την σύμβαση με την Ρωσία ανέφερε πως δεν έχουμε σημαντικές παρατηρήσεις, αφού αποτελεί στην ουσία τροποποιήσεις μιας προηγούμενης του 2001. Πιστεύουμε δε επιπλέον, πως θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αλλοδαπών ναυτικών» και εξέφρασε την ελπίδα «να αρθεί το καθεστώς των Κυρώσεων στην Ρωσία έτσι ώστε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων και καλύτερες εμπορικές σχέσεις» Αναφερόμενος στην συμφωνία με το Ισραήλ είπε πως «διευρύνονται με αυτή την συμφωνία οι σημαντικές σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας και φιλίας που έχουμε αναπτύξει» και επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι σταθερή και πάγια η θέση μας η συνεργασία με το Ισραήλ».

Ο αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ψήφισε θετικά στην κύρωση της συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία ενώ επιφυλάχθηκε για την συμφωνία με το Ισραήλ εξηγώντας πως «στο ΜέΡΑ25 στηρίζουμε ξεκάθαρες και με αμοιβαίο συμφέρον συμφωνίες και συνεργασίες. Η συμφωνία όμως αυτή είναι ομιχλώδες και όχι απολύτως ξεκάθαρη, εν τέλει, τι θέλει να εξυπηρετήσει».