Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Βόμβα" για το Σκοπιανό: Παύουν τον Ναουμόφσκι από τις διαπραγματεύσεις με Νίμιτς!



Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούν από εδώ και στο εξής Ελλάδα και Σκόπια με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Telma, τις δύο χώρες θα εκπροσωπούν πλέον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, τις δύο χώρες εκπροσώπησαν οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο τελευταίος, ωστόσο, προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε το «άδειασμα» από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε πως οι δηλώσεις Ναουμόφσκι, έγιναν «για εσωτερική κατανάλωση» και δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Σκοπίων – Αθήνας.

 

Τέσσερις ημέρες μετά, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Telma υποστηρίζει πως τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και τα επιτελεία τους. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τη συνάντηση που είχαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη και την κοινή «υπόσχεση» να έχουν στενή συνεργασία.

Η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Την ίδια ώρα, τα… βλέμματα είναι στραμμένα στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης (24.01.2018) στις 16.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις -εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.