Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βενεζουέλα: Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας κατά του Μαδούρο - Απελαύνονται δημοσιογράφοι



Η γαλλική εφημερίδα Le Monde διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απέλαση από τη Βενεζουέλα της ειδικής απεσταλμένης της και πολλών άλλων δημοσιογράφων που ετοιμάζονταν να καλύψουν τη μεγάλη, πανεθνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.

Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει ως "Μαρί Ντελκά" στις ανταποκρίσεις της από την Κολομβία, στάλθηκε πίσω στην Μπογκοτά την Τετάρτη, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Καράκας. Η απέλασή της χαρακτηρίστηκε "απαράδεκτη" από τον διευθυντή της Le Monde, τον Ζερόμ Φενολιό.

Ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR και ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, είχαν την ίδια μεταχείριση. "Τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που χαρακτηρίζει την είσοδό τους στη χώρα «μη επιθυμητή» επειδή δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση", διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα. Μόνο στον ανταποκριτή της Wall Street Journal, τον Κέτζαλ Βίας, επιτράπηκε να μπει στη χώρα διότι διαθέτει βίζα μόνιμου κατοίκου της Βενεζουέλας.

"Ζητούμε να επιτραπεί στη συνάδελφό μας και στους άλλους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης να περάσουν στη Βενεζουέλα για να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμά τους", έγραψε ο Φενολιό στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης απελάθηκαν επίσης ένας ανταποκριτής της εφημερίδας Miami Herald και η Κολομβιανή δημοσιογράφος Ντόρα Γκλότμαν. Η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera είχε ήδη απελαθεί από την Τρίτη.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Καράκας και σε άλλες μεγάλες πόλεις προκειμένου να διαδηλώσουν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την προεδρία. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην πρωτεύουσα.

Ο 53χρονος σοσιαλιστής πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κάτω από το 25%, υποστηρίζει ότι το κίνημα "Κατάληψη του Καράκας" που σχεδιάζει η αντιπολίτευση είναι ένα συγκαλυμμένο σχέδιο πραξικοπήματος, που υποκινείται από τις ΗΠΑ, παρόμοιο με το βραχύβιο πραξικόπημα σε βάρος του προκατόχου και μέντορά του, του Ούγο Τσάβες, το 2002.

Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι έχουν στηθεί μπλόκα σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Φοβούμενοι πιθανές ταραχές, ιδίως μετά τον θάνατο 43 ανθρώπων σε διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο το 2014, πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους και ορισμένες συνοικίες του Καράκας έμοιαζαν έρημες νωρίς το πρωί.

"Πρέπει να εκδηλωθούμε και να αγωνιστούμε για μια ελεύθερη Βενεζουέλα! Δεν αντέχουμε πλέον", είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Ελίζαμπετ ντε Μπάρον, 69 ετών, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Γκουαρένας για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

"Είμαι έτοιμος για όλα (...) δεν θα επιτρέψουμε ένα πραξικόπημα" δήλωσε ο Μαδούρο σε ομιλία του αργά το βράδυ της Τετάρτης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα γιατί, όπως ισχυρίστηκε, σχεδίαζαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά και να σκοτώσουν τους ομοϊδεάτες τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν χάος.