Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας στη Le Monde: Δύσκολη η ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση χρέους



Συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη διάσκεψη των χωρών του Νότου στην Ελλάδα όπου θα συμμετέχουν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί», ο έλληνας πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προσφυγική κρίση, για την οικονομική κρίση, αλλά και για την κρίση στην ασφάλεια και την τρομοκρατία.

Στην έλλειψη της απαραίτητης γενναιοδωρίας των εταίρων της Ελλάδας, σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αποδίδει ο πρωθυπουργός την αργή ανάκαμψη της χώρας.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να προχωρήσουν στην ελάφρυνση χρέους.

«Είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορά όλη την ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως…», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν για αρκετό καιρό το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι  εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στην εργασία, η Ευρώπη θα απειληθεί με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και αντιευρωπαϊκές Κυβερνήσεις στους κόλπους της Ένωσης. «Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας του και ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις με πρόωρες εκλογές. «Είμαστε εδώ για τέσσερα χρόνια. Και στο τέλος, ο λαός μας θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο μας με εκείνο των προκατόχων μας και είμαι σίγουρος ότι θα ανανεώσουμε τη θητεία μας για άλλα τέσσερα χρόνια, το λιγότερο», σημείωσε.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα τόνισε ότι ποτέ δεν μετάνιωσε γι αυτό, αντιθέτως, όπως είπε χαρακτηριστικά «αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού».