Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας - Μπαζιάνα… τα λένε με Μακρόν - Μπριζίτ! Υψηλές παρουσίες στο Παρίσι - Δείτε ΦΩΤΟ!



Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα, πάντως, το πρόγραμμα είχε… χειραψίες στο ψιλόβροχο για τα ζεύγη Τσίπρας – Μπαζιάνα και Μακρόν – Τρονιέ!

Ο Τσίπρας, η Μπαζιάνα και τα φωτογραφικά καρέ

Αναλυτικά, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τελετή που πραγματοποιείται στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Πριν την επίσημη τελετή, το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας υποδέχτηκε τους καλεσμένους στο Ελιζέ, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.Μπαζιάνα ΤσίπραςΜπαζιάνα ΤσίπραςΜπαζιάνα Τσίπρας

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα στις 14:00 θα παρακαθήσουν στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

 

Τα διδάγματα από την εμπειρία του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

 

Στις 16:00 στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) πραγματοποιείται η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδριάζει σε Ολομέλεια. Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, στις 18:45 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα εγκαινιαστεί από τους Εμανουέλ Μακρόν, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.

Αριστοφάνης η επιλογή Τσίπρα για τη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»

Μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης», από αρχηγούς κρατών και κυβέρνησεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.

Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάζεται, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά) και αναμένεται να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής του. Το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters