Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Τσελέντης: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα έως 5 ρίχτερ στην Κρήτη



Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που θα ακολουθήσει και ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 ρίχτερ, προειδοποίησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο σεισμός έγινε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου και ως ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ξεκαθάρισε.
Όπως ανέφερε μάλιστα κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός.
Το κακό είναι ότι είχαμε μικρό εστιακό βάθος, ανέφερε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.
«Όπως καταλαβαίνετε για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» τόνισε κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.
Ερωτηθείς για το εάν το παραπάνω συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.
Ο καθηγητής ανέφερε πως είχε συστήσει, επισκεπτόμενος την περιοχή, να μένουν μακριά από πέτρινα κτίσματα εντούτοις, όπως επεσήμαναν κι οι συνάδελφοι του, κανείς δεν περίμενε ότι την περιοχή θα έπληγε ένας τόσο ισχυρός σεισμός.
ΠΗΓΗ: skai.gr