Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσαβούσογλου για «Ορούτς Ρέις»: Το είδαν όλοι πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο



Τον απόπλου του «Ορούτς Ρέις» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου που δεσμεύεται από τη NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το πρωί ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας έστειλε οδηγία προς ναυτιλλομένους με ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου για έρευνες και σε σημεία που αγγίζουν την οριοθετημένη από την Ελλάδα και την Αίγυπτο περιοχή.

«Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για τις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε.

Ακόμα, είπε ότι η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου έγινε με εντολή Ερντογάν. «Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης, κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας», σχολίασε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου συμφέρει την Τουρκία. «Διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας σημείωσε ότι ενισχύει την τουρκική θέση πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.