Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκικός τύπος: «Η Αθήνα δίνει τα νησιά στις ΗΠΑ»- Έντονη αντίδραση της Ελλάδας..



Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρεται σε ελληνικά νησιά που δίνονται στις ΗΠΑ και επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να έχουν παρουσία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα για να καταστείλουν τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα νησιά».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα μιλάει για τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνο, Μυτιλήνη και Σκύρο.

Η Γενί Σαφάκ, ανεφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα».

 

Πρωτοφανής πρόκληση

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα μετά το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησαν πάλι οι τουρκικές προκλήσεις με παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή, οπότε τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Έκτοτε, το πλοίο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά σε μια ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ( επέκταση στα 12 ν.μ).Προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

Οι τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτη την συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.