Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 -

Τουρκία: Σε αχαρτογράφητα νερά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το νέο παραλήρημα ΕρντογάνΤην ώρα που Ε.Ε και ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα στήριξης της Ελλάδας μετά το μπαράζ των εμπρηστικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον… χαβά, απειλώντας την χώρα μας.

Φανερά εκνευρισμένος από την στήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε προς την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει ακραίες απειλές κατά της Ελλάδας δυναμιτίζοντας και άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με μία σειρά ενεργειών μάλιστα, δείχνει ότι θέλει να συντηρήσει την ένταση με την Ελλάδα σε όλα τα πεδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Τετάρτη, έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την Ελλάδα ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μετά του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των όπλων.

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά: «Η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις όσων μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα και δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», ανέφερε δίνοντας το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

 

«Ότι έχει να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ»

Οι δηλώσεις Ερντογάν, ήρθαν λίγα λεπτά μετά την τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο, όπου  έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα .

«Ότι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές όσο και τη φιλική της διάθεση προς τον τουρκικό λαό » δήλωσε με νόημα ο έλληνας πρωθυπουργός,

H άλλη όχθη, πρόσθεσε, «μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαΪτανάκι όμως έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας.

Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σταματήστε την απειλητική ρητορική»

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μετά και την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας, διεθνοποιεί το θέμα των απειλών από την Άγκυρα.

Χθες, η  Ε.Ε μέσω του υπεύθυνου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο τόνισε πως η Τουρκία πρέπει «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».