Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ η λίρα, στο 8,3350



Νέο χαμηλό ρεκόρ στις ασιατικές συναλλαγές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις άγγιξε η τουρκική λίρα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού περί τις 08:25 π.μ. ώρα Ελλάδος κινείται πέριξ  διαμορφώθηκε στα 8,2950, υψηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης στο 8,2840. Νωρίτερα στις συναλλαγές της Ασίας σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 8,3350.

Οι τουρκικές αγορές ήταν κλειστές εξαιτίας εθνικής αργίας το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου.

Η τουρκική λίρα, που σημείωσε μια σειρά χαμηλών ρεκόρ έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει χάσει περισσότερο από το 28% της αξίας του μέχρι στιγμής για φέτος.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ερντογάν σε αυτή την νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς να έχει καταφέρει να κλείσει κανένα από τα μέτωπα που έχει ήδη ανοιχτά σε Συρία, Λιβύη, Ελλάδα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία, S 400 και Ναγκόρνο Καραμπάχ λειτουργεί εμπρηστικά και ανοίγει ακόμη ένα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν. Στα αρνητικά και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο μέτωπο του κορονοϊού κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάθος ενός χρόνου το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 38% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο και σχεδόν 48% σε σχέση με το ευρώ. Η "υποτίμηση" αυτή δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί φέτος από τον τουρισμό της χώρας λόγω κορονοϊού ενώ δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην βιομηχανία η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εξαρτημένη σε εισαγωγές σε πρώτες ύλες και καύσιμα.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της.