Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τουρισμός: Ανησυχία για τα νέα κρούσματα – Σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο για τα νησιά



Συναγερμό έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους η χαλαρότητα με την οποία φαίνεται να εισέρχονται οι πολίτες στην… κανονικότητα.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με 97 νέα κρούσματα μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες καθώς και οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι.

Το δεύτερο καμπανάκι αποτελεί το άνοιγμα των συνόρων από την προσεχή Δευτέρα και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από 29 χώρες.

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή ένα ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τους τουριστικούς προορισμούς, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί – εκτός απροόπτου – την Πέμπτη.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.

Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, η διασφάλιση της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας και η κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό. Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει γίνει σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καμπανάκι Μόσιαλου για τα 97 κρούσματα

«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε για άλλη μια φορά ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μετά την ανακοίνωση για τα 97 νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και «για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων».

Όπως λέει «είναι απολύτως αναγκαία επίσης η σωστή τήρηση των μέτρων από όλους και σε όλα τα επίπεδα (τήρηση της φυσικής απόστασης και χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με μέτρα υγιεινής).

Ο τουρισμός αναζητά καύσιμα

Την ίδια στιγμή, καύσιμα αναζητά η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, μετά και την περίοδο της καραντίνας και τα έκτακτα μέτρα του κοροναϊού.

Έτσι, ένα στα πέντε ευρώ του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου το 20%, προέρχεται από τον τουρισμό, με τους απασχολούμενους στον κλάδο να ξεπερνούν τους 900.000, τόσο μόνιμους όσο και εποχικούς.

Τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία ξεπερνούν τα 17 δις. ευρώ, με τους τουρίστες που ήρθαν πέρυσι να αγγίζουν τους 31,3 εκατομμύρια. Η μέση δαπάνη των τουριστών ανέρχεται σε 564 ευρώ, με τους περισσότερους να έρχονται στη χώρα μας τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες, με τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας να ακολουθούν.

Μεγάλο ρόλο στον ελληνικό τουρισμό έχει γερμανική αγορά, για την οποία μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Δέσποινα Τσόκου, δημοσιογράφος, η οποία σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως όσοι Γερμανοί νοσήσουν από κορωνοϊό στις διακοπές τους το καλοκαίρι, δε θα επαναπατριστούν.

Ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δε θα ναυλώσει αεροπλάνα προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Γερμανοί, με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa να καθησυχάζει τους επιβάτες, λέγοντας πως θα βοηθήσει όσους χρειάζεται να επιστρέψουν.