Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τώρα παρακαλάει τους αγρότες ο πρωθυπουργός: Τους υπόσχεται αλλαγές αρκεί να πάνε σε διάλογο



Σε άρον-άρον εξαγγελίες που όμως έχουν ήδη απορριφθεί από τους αγρότες, ένα 24ωρο πριν την κάθοδό των τρακτέρ στην Αθήνα, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες αρκεί, όπως είπε, να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς, ωστόσο να καταθέσει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση και αρκούμενος μόνο σε γενικόλογες αναφορές για «τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των hotspot επαναλαμβάνοντας ότι «θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα» στέλνοντας, όμως, μήνυμα και στους εταίρους ότι «περιμένουμε να κάνουν το ίδιο με τις δικές τους υποχρεώσεις». «Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι δύο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε τη φράση «υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία» προσθέτοντας ότι παράλληλα «τηρούμε τις "κόκκινες γραμμές"».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών που άνοιξε ξανά με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου με δύο έμμεσες επισημάνσεις: «Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταιό χρόνο ο λαός» και «επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή. Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με "κόκκινες γραμμές" την προστασία των αδύναμων στρωμάτων».

Τα hotspot θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα

«Χρειάζεται διαρκή εγρήγορση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα και τον λαό» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά το προσφυγικό υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού.

«Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Διαθέτουμε πολιτική γενναιότητα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά με τη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έκανε έναν μινι απολογισμό των ταξιδιών του στο Ιράν και αλλού.

Έκανε αναφορά και το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποάρξει λύση μέσα στο 2016 στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς

Στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής». «Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλεπόυμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών».

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας στο νου μας τους πιο αδύναμους. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε ανάκαμψη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Οι προυποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας.

Η πρότασή μας για το ασφαλιστικό είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας

Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλο θέμα» το ασφαλιστικό που θα κρίνει εν πολλοίς το θέμα της αξιολόγησης ομολόγησε ο πρωθυπουργός. «Το κενό που δεν έχει καλυφθεί θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών από τους εργοδότες. Η πρόταση αυτή είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι οτι θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς». «Η Ελλάδα τηρεί το γράμμα της συμφωνίας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές για τους αγρότες

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσυς που πρέπει να εξεταστούν Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε όπως το κάναμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

Το ίδιο είμαστε να κάνουμε και με τους αγρότες αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν δυνατότητες όσον αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είπε ότι «θέσαμε την πρότασή μας σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και δεν επιλέξαμε να το κάνουμε σε κλειστές πόρτες με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα Ελληνικά.

Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες γενιές. Η πρόταση μας είναι σε διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις.

Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: προστατεύει τους ασθενέστερους και δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλα είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν. Να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και να καταθέσουν προτάσεις, αν έχουν. Δυστυχώς σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού αδιαφορώντας για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος».

Θα ολοκληρώσουμε την εντολή που μας έδωσε ο λαός

«Ειμαστε το τέκνο της ανάγκης για να μπει μια τάξη στον τόπο. Και αυτο θα το υλοποιήσουμε χωρίς ολιγωρίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή.

Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με "κόκκινες γραμμές" την προστασία των αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την α κατοικία, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταιό χρόνο ο λαός» κατέληξε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση για το θέμα των εκλογών.