Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από την Εισαγγελία η επόμενη φάση για την υπόθεση των καταγγελιών Καλογρίτσα



Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από την Εισαγγελία η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης των καταγγελιών του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην συμμετοχή του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 με χρήματα που υποστηρίζει ότι του κατέβαλε, με άλλη αιτιολογία, ο κατασκευαστικός Όμιλο CCC .

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ κατέθεσε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από πταισματοδίκη, προσκομίζοντας υπόμνημα στο οποίο επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του για εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση της συμμετοχής του στον διαγωνισμό. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα θα αξιολογηθούν από την Εισαγγελία η οποία και θα κρίνει αν προκύπτουν ποινικά δεδομένα και σε βάρος ποιών προσώπων και θα πρέπει να είναι επόμενη κίνηση για την υπόθεση . Στα ζητήματα που θα αξιολογηθούν θα είναι και αν προκύπτει λόγος για την αποστολή στην Βουλή της υπόθεσης προκειμένου να κριθούν τα καταγγελλόμενα για τον κ. Παππά.

 

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να προσκόμισε επιπλέον στοιχεία για την συναλλαγή μεταξύ της εταιρίας του και του λιβανέζικου Ομίλου ,που κατά τον ίδιο δεν αφορούσε την ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,όπως εμφανίστηκε, αλλά την χρηματοδότηση του για να κατέλθει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει "δικό της κανάλι".

Στο υπόμνημα του κ. Καλογρίτσα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2015, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε  από μία  ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη  της οποίας (ομάδας) είχε ανατεθεί στον κατά  τον οικείο χρόνο Υπουργό  Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά,  Υπεύθυνο  ως  εκ της άνω ιδιότητάς  του  για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόραση και του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και  της εμπιστοσύνης  προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να  τους  «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και  να μπει «μπροστινός» και μόνο για  τη συμμετοχή  σε Διαγωνισμό που θα  διενεργούνταν  για  τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου  μέσω αυτού  να  καταφέρουν  να λάβουν   μία  τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο  για  την υποστήριξη  της πολιτικής  τους. 

Η εντολή  τους  ήταν σαφής: ο Χρήστος Καλογρίτσας θα  έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα  χρήματα και θα  είχαν  την πλήρη ευθύνη,  οργάνωση, διοίκηση και  εποπτεία  του όλου εγχειρήματος. 

Μάλιστα  ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα  στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα  και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να  εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και  ομάδες εργασίας  που  εργάζονταν εντατικά  προς  αυτήν την  κατεύθυνση.."

Ο εργολάβος υποστηρίζει πως ο λιβανέζικος κολοσσός υπαναχώρησε από την σχεδίαση αφήνοντας αυτόν εκτεθειμένο , ενώ καταλογίζει ευθύνες τον πρώην υπουργό ότι τον εξέθεσαν μόνο και μόνο γιατί αυτός τους εμπιστεύθηκε απόλυτα. Καταλογίζει επίσης δόλο στην CCC , θέτοντας μία σειρά ερωτήματα για την στάση της και ζητώντας από τον Εισαγγελέα να ερευνήσει την σύμβαση και τους όρους της εργολαβίας του κατασκευαστικού κολοσσού στα εμιράτα.

Να σημειωθεί ότι αφορμή για την ποινική έρευνα αποτέλεσε μήνυση που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας τον περασμένο Ιούλιο στην οποία αποδίδει κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση στους υπευθύνους της «CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» με έδρα το Μαρούσι Αττικής καθώς και κατά των υπευθύνων της  «AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC» με έδρα το Ντουμπάι ΗΑΕ.Η μήνυση αφορά την αντιδικία μεταξύ των δύο εταιριών για ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ . Σύμφωνα με τον μηνυτή τα χρήματα του καταβλήθηκαν, το καλοκαίρι του 2016, μετά από παρέμβαση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει αφανής εταιρία που δημιούργησαν οι μηνυόμενοι με τον ίδιο εμφανή , στο διεθνή διαγωνισμό για τηλεοπτική άδεια.

Οι μηνυόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το ποσό δόθηκε στην εταιρία του μηνυτή για υπεργολαβία που του ανέθεσε στο έργο κατασκευής του "AL ZAHIA CITY CENTER MALL" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμφανίζουν σχετική σύμβαση. Ο λιβανέζικος κολοσσός έχει πετύχει την έκδοση απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή του επίδικου ποσού. Μετά την εν λόγω κρίση του δικαστηρίου, όπου η ΤΟΞΟΤΗΣ δεν παρέστη επικαλούμενη "αφανή συμφωνία",η CCC προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο την εκτέλεση της απόφασης. Στο σκεπτικό του το Διαιτικό Δικαστήριο αναφέρει πως σε περίπτωση "αφανούς ή κρυφής" συμφωνίας μεταξύ της ΤΟΞΟΤΗΣ και της CCC η εμφανιζόμενη δεν θα έπρεπε να παράγει έννομα αποτελέσματα επισημαίνοντας πως η ΤΟΞΟΤΗΣ έχει αποδεχθεί ότι η όποια διαφορά θα λυθεί μέσω Διαιτησίας βάσει του ελβετικού Δικαίου και ότι το ποσό που έλαβε ως προκαταβολή θα επιστραφεί εντόκως αν δεν υλοποιηθεί η σύμβαση για το mall.