Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Την Πέμπτη στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης



Την πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποδέχτηκε ο  Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Agile Saleh Issa Gwoider, ο οποίος θα φτάσει στην χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη.

Η συνάντηση Τασούλα- Γκουαϊντέρ θα πραγματοποιηθεί την στιγμή που οι σχέσεις της λιβυκής Βουλής και της λιβυκής κυβέρνησης βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί εξαιτίας της καταψήφισης από τη Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται  μάλιστα πως η βουλή της Λιβύης απέρριψε την εν λόγω συμφωνία,  ενώ ο πρόεδρός της Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος και θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως η αποδοχή της πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής της Λιβύης τη δεδομένη χρονική στιγμή σε κάθε περίπτωση θεωρείται κρίσιμη, καθώς αυτό που αναμένουν όλοι είναι να σταλεί ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε τουρκική και λιβυκή κυβέρνηση για την έλλειψη νομιμοποίησης της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Απελάθηκε ο Πρέσβης της Λιβύης

Την ίδια ώρα τρέχουν και οι διαδικασίες για την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα καθώς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας που έφτασε τελικά στο ΥΠΕΞ μέσω άλλης διαρροής.

Ο πρέσβης της Λιβύης έχει 72 ώρες διορία για να εγκαταλείψει την χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης.