Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι θα γίνει με την εστίαση: Τραπεζάκια έξω, κλείσιμο δρόμων και ανοιχτές τζαμαρίες



Την 1η Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Όμως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφέ εξετάζεται  το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Το Μαξίμου δεν έχει δώσει το πράσινο φως όμως, παρότι εξετάζεται προφανώς αυτό το σενάριο, καθώς προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουν εξελιχθεί όλα ομαλά και φυσικά να δώσουν την έγκριση τους και οι ειδικοί επιστήμονες.

Το σχέδιο για την εστίαση

Το σχέδιο άλλωστε που αναμένεται να ανακοινωθεί σε μία εβδομάδα, θα περάσει πρώτα από τον έλεγχο της επιτροπής υπό τον καθηγητή

Βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι πάντως οι εξής:

-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών

-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.

-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.

-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.

-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.

-Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.

-Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

-Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Οι κατευθύνσεις Μητσοτάκη

Το άνοιγμα των χώρων εστίασης τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε και πέντε βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

– Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,

– Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,

– Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,

– Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,

– Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.