Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν σήμερα – Τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας



Ρολά ανεβάζουν ξανά από σήμερα 26.167  επιχειρήσεις, η δραστηριότητα των οποίων είχε ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου με απόφαση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για  λιανεμπορικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα   , τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα  ,λιανικού εμπόριο βιβλίων καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης αθλητικού εξοπλισμού ,λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε ΚΤΕΟ  αλλά και  κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής  και  υπηρεσίες  επισκευών ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και ακουστικών βαρηκοΐας οπτικών ειδών.

Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης 68.523 εργαζομένους.

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών, το οποίο γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποτελεί την πρώτη φάση της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, με την δεύτερη φάση η οποία αφορά το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου να ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα  μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα βάση των τετραγωνικών του καταστήματος. Συγκεκριμένα:

-Σε  καταστήματα έως  20 τ.μ. επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία  τεσσάρων ατόμων.  Για παράδειγμα σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τμ τέσσερα  συνολικά άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

-Σε καταστήματα από 20τ.μ. έως 100 τ.μ. τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10 τ.μ.  Για παράδειγμα σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50τμ  επτά άτομα (4 για τα 20 τμ+3 για τα 30 τμ) συνολικά άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

– Σε καταστήματα  άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. Δηλαδή σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τμ (12 άτομα έως επιφάνεια 100 τμ + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τμ) συνολικά 14 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

– Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε  διαφορετικούς ορόφους ε ισχύει το κριτήριο επιπέδων,  δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Η έναρξη λειτουργίας  των καταστημάτων θα είναι στις 10 π.μ.  με διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση ενώ είναι υποχρεωτική η  τήρηση απόστασης  δυο μέτρων  μεταξύ ατόμων ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και  το καταναλωτικό κοινό. Παράλληλα για τις επιχειρήσεις που έχουν ανελκυστήρες συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων ενώ αν  η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι 40% . Ωστόσο σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο  για άτομα με Ειδικές Ανάγκες ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια- κουρεία και κέντρα αισθητικής

Ειδικά για τα κομμωτήρια- κουρεία και τα  κέντρα αισθητικής η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι στα δυο μέτρα .Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων  ενώ οι  επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα . Επίσης είναι υποχρεωτική η  χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες  και γάντια μίας χρήσης. Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας  του θα ισχύει καθημερινά  προαιρετικό ωράριο  από  τις 7 π.μ. έως τις  10 μ.μ. και το Σάββατο από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Στα ΚΤΕΟ μόνο με ραντεβού

Αναφορικά με την λειτουργία των ΚΤΕΟ και σε αυτή την περίπτωση  οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού  και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού. Υποχρεωτική  είναι η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Συνεχίζονται οι περιορισμοί σε  καταστήματα τροφίμων και λαϊκές

Στα σουπερ μάρκετ ,  μίνι μάρκετ  και αλλά καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, φούρνοι , ζαχαροπλαστεία κτλ) συνεχίζει να ισχύσει  η τήρηση της αναλογίας του ενός  πελάτη ανά 15 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση  δυο μέτρων  μεταξύ των ατόμων ενώ ο σχηματισμός ουράς  δεν επιτρέπεται άνω των  πέντε  ατόμων. Υποχρεωτική  είναι η μάσκα από τους εργαζόμενους του καταστήματος  όπου διακινούνται νωπά και μη  τυποποιημένα προϊόντα ( κρέας, ψάρια , τυριά κτ).Τέλος συνεχίζει να ισχύει πλαφόν στην  ποσότητα τεμαχίων ανά πελάτη ( ένα τεμάχιο από το κάθε είδος) για τα απολυμαντικά διαλύματα  (σε μορφή gel ή μαντηλάκια)  και την αιθυλική αλκοόλη .

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με τη συμμετοχή πωλητών σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών  ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης βιομηχανικών ειδών. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών θα είναι  πέντε μέτρα  ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία των παράλληλων λαϊκών αγορών.

Βαριά τα πρόστιμα στους παραβάτες

Τέλος βαριά θα είναι τα πρόστιμα για  τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να μην τηρούν τα μέτρα  και  αφορούν τόσο χρηματικά πρόστιμα όσο και λουκέτο . Ειδικότερα σε επιχειρήσεις έως 20τ.μ  το πρόστιμο ανέρχεται στα 2.000  ευρώ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε  ημερών ενώ  σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο και η αναστολή λειτουργίας διπλασιάζονται στις 4.000  ευρώ και 30 ήμερες αντίστοιχα. Για τις επιχειρήσεις άνω των 20τ.μ. και έως  100 τ.μ το πρόστιμο κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000  και η αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε ημέρες. Διπλασιασμός του προστίμου και της αναστολής λειτουργίας θα ισχύει σε περίπτωση  υποτροπής.  Για επιχειρήσεις  από 100 έως και 300 τ.μ τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 10.000  έως 50.000  ευρώ και αναστολή λειτουργίας τριάντα ημέρες  ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα ισχύσει αναστολή της λειτουργίας της επιχειρήσεις  εξήντα ημέρες. Όσο για  τις επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 20.000 -100.000  ευρώ και αναστολή εξήντα ημερών ενώ σε περίπτωση αναστολής ενενήντα ημερών.