Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τι αλλάζει στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών



Tις βασικές αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στον τρόπο εκλογής αλλά και λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων φέρεται να παρουσίασε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, που συναντήθηκε μαζί τους την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 28 Ιανουαρίου, ενώ θα προηγηθεί διαβούλευση με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το παρόν Σαββατοκύριακο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «δουλεύει» την πρόταση που θα παρουσιαστεί.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους κκ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα ο κ. Πέτσας είχε την δυνατότητα να τους παρουσιάσει τις βασικές αλλαγές που θα υπάρξουν στον νέο εκλογικό νόμο.

Καταρχήν, καταργείται η απλή αναλογική με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Άλλωστε, η κατάργηση της υπήρξε υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη πολλούς μήνες πριν εκλεγεί πρωθυπουργός. Η ΝΔ διαφωνούσε με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφωνία αυτή ήταν σαφής εξ’ αρχής.

Θα οριστεί πλαφόν 42% (ακόμα το ποσοστό δεν έχει «κλειδώσει») για την εκλογή υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή. Τι σημαίνει αυτό; Πως για να εκλεγεί ένας συνδυασμός από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων και όχι το 50% συν μια ψήφο, όπως ισχύει. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί κάτι τέτοιο τότε οι δυο επικρατέστεροι συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών την δεύτερη Κυριακή. Για την εκλογή κάποιου συνδυασμού στις δεύτερες Κάλπες που θα «στηθούν» θα απαιτείται το 50% συν 1 ψήφο.

Όπως φέρεται να ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας στους κκ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα με τον νέο εκλογικό νόμο θα προβλέπεται όριο 3% για την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο, όπως ισχύει και στην περίπτωση των πολιτικών κομμάτων και της εισόδου τους στην Βουλή.

Επίσης, αναμένεται να περιοριστεί ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αντίστοιχα.

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να εξετάζει και τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών: Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών Ποιότητας Ζωής. Δεδομένου ότι πολλοί δήμοι είχαν πρόβλημα διοίκησης λόγω απλής αναλογικής, καθώς υπάρχουν διοικήσεις που διαθέτουν μικρότερο αριθμό εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από ότι οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης δόθηκαν περισσότερες αρμοδιότητες στις επιτροπές και για τη λήψη αποφάσεων αρκούσαν αποφάσεις Επιτροπών και όχι δημοτικών συμβουλίων. Δεδομένων των παραπάνω αλλαγών και της κατάργησης της απλής αναλογικής, θα περιοριστούν και οι αυξημένες αρμοδιότητες των Επιτροπών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρξουν.