Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Θρήνος στην Κάλυμνο: Τουρίστρια πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο. Αυτό το ΕΣΥ ονειρεύεστε, κύριοι;



Η έλλειψη ασθενοφόρου στην Κάλυμνο στοίχισε την ζωή σε μια 74χρονη γυναίκα βρετανικής καταγωγής που έκανε διακοπές στη περιοχή, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Συγκεκριμένα, ξημερώματα Δευτέρας, στις 00:45 π.μ. το Νοσοκομείο Καλύμνου ενημερώθηκε ότι έπρεπε να γίνει μεταφορά μέσω ΕΚΑΒ μιας 74χρονης γυναίκας, βρετανικής καταγωγής, που επέβαινε σε ιστιοφόρο που ελλιμενιζόταν στην περιοχή λόγω της αδιαθεσίας που αισθάνθηκε η άτυχη γυναίκα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το νοσοκομείο απάντησε ότι δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια ΕΚΑΒ και έπρεπε η μεταφορά της 74χρονης να γίνει με ιδιωτικό μέσο. Τελικά ειδοποιήθηκε από το πλήρωμα του ιστιοφόρου κάτοικος του Εμπορειού που με το αγροτικού τύπου 4Χ4 ΙΧ του μετέφερε τη γυναίκα στο νοσοκομείο.

«Το όχημα με την 74χρονη έφτασε στις 2.00 πμ και εισήχθη στο νοσοκομείο όπου κατέληξε. Η σορός της 74χρονης μεταφέρθηκε στη Ρόδο για νεκροτομή, ενώ διατάχθηκε προανάκριση από τον Εισαγγελέα Κω που διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι αν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένους διασώστες η άτυχη 74χρονη μπορεί να είχε σωθεί. Υπενθυμίζει δε ότι, από τις 17 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η σύμβαση 2 διασώστων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, η Κάλυμνος παραμένει χωρίς νυχτερινή βάρδια ΕΚΑΒ.

«Σήμερα έχουν απομείνει μόλις τέσσερις διασώστες οι οποίοι εργάζονται καθημερινά χωρίς ρεπό για να υπάρχει κάλυψη πρωί-απόγευμα και η διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενίσχυση, έστω προσωρινή, του τομέα», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Καθεστώς» η μεταφορά ασθενών σε καρότσες ΙΧ

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ακόμα ότι τείνει να γίνει καθεστώς η μεταφορά ασθενών σε καρότσες αγροτικού τύπου ΙΧ, στην Κάλυμνο.

Στις 26 Αυγούστου, στις 06:20 το πρωί, συνέβη τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Μυρτιές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας νεαρός. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά το Νοσοκομείο Καλύμνου για τη διακομιδή «και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια στο ΕΚΑΒ και η μεταφορά του τραυματία θα έπρεπε να γίνει με κάποιο ιδιωτικό μέσο», λέει η Ομοσπονδία.

Και υποστηρίζει ότι «η διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει αφήσει στο έλεος του Θεού κατά την διάρκεια της νύχτας τους κατοίκους της Καλύμνου».

Και θέτει στους αρμόδιους φορείς τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τι έχουν να πουν τώρα έχασε την ζωή του ένας πολίτης που παραθέριζε στο νησί και γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι;
  • Γιατί δεν μετακινήθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ από άλλες περιοχές, καθώς υπάρχουν αιτήσεις, για να καλύψουν έστω προσωρινά τις κενές βάρδιες;
  • Ως πότε θα αντέξουν οι εναπομείναντες διασώστες του ΕΚΑΒ να εργάζονται καθημερινά χωρίς ένα ρεπό;
  • Τι θα πρέπει να συμβεί ακόμη, για να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι τη σοβαρότητα του προβλήματος, να παραμένει χωρίς νυχτερινή βάρδια το ΕΚΑΒ, σε ένα νησί με 16.000 μόνιμους κατοίκους και με αρκετούς παραθεριστές και επισκέπτες ώστε να προβούν στην άμεση και μόνιμη επίλυση του;