Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Θρασύτατη επίθεση με έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας: Φόβος των Αρχών για δυναμική επιστροφή της εγχώριας τρομοκρατίας - Τα πρώτα συμπεράσματαΣύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών.

  • Το οργανωτικό κέντρο της επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας είναι το ίδιο με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές οργανώσεις στην ανάληψη ευθύνης. Η "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη" στο Γουδί και "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα" στη Σταδίου.
  • Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες της επίθεσης στη Σταδίου με εκείνη που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 πάλι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η βόμβα τότε δεν είχε εκραγεί αλλά την ευθύνη είχε αναλάβει η "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" που σταμάτησε τη δράση της το 2018 χωρίς να έχει εξαρθρωθεί.
  • Με βάση αυτά τα στοιχεία οι αξιωματικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η προσπάθεια αναβίωσης στο εγχώριο αντάρτικο πόλης να σχετίζεται με αντιεξουσιαστές που πιθανόν είχαν δραστηριοποιηθεί στην "ΟΛΑ" αλλά ποτέ δεν είχε τεκμηριωθεί κάτι εις βάρος τους.
  • Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα" δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση "Επαναστατική Αυτοάμυνα" που είχε προχωρήσει πριν 8 με 10 χρόνια σε επιθέσεις με όπλα χειροβομβίδες και είχε πλήρως εξαρθρωθεί.

Όπως επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ζητούμενο για τους Αστυνομικούς πλέον θα είναι το περιεχόμενο της προκήρυξης της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σταδίου και εάν και πότε εμφανιστεί ξανά η οργάνωση "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη" που έβαλε τη βόμβα που δεν εξερράγη στα ΜΑΤ.

 

Κάμερα έχει καταγράψει τους δράστες

Να σημειώσουμε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης.

 

Ειδικότερα, στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή που το ωστικό κύμα χτυπά περίπτερο που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ένταση του ωστικού κύματος είναι τόσο μεγάλη, που όλο το κατάστημα σείεται από την έκρηξη.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, τουλάχιστον δύο από τους δράστες έχουν καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές.

 

 

Βόμβα έξω από υπ. Εργασίας: Η στιγμή της έκρηξης στη Σταδίου

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα είχε δοθεί βίντεο-ντοκουμέντο από την έκρηξη της βόμβας, στην οδό Σταδίου. Το υλικό προέρχεται από εσωτερική κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο της περιοχής του κέντρου και κατέγραψε τον ήχο τη στιγμή της ισχυρής έκρηξης στη 01:29 τα ξημερώματα του Σαββάτου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Στο βίντεο ακούγεται ο εκκωφαντικός θόρυβος μόλις εκρήγνυται ο μηχανισμός, ο οποίος ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια ενώ το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι τον 5ο όροφο του υπουργείου, σπάζοντας τα τζάμια.

 

 

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένη σε κάγκελο απέναντι από το υπουργείο Εργασίας και μπροστά σε υποκατάστημα τράπεζας.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα αγνώστων οι οποίοι προειδοποίησαν για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:50, όπου ο άγνωστος προειδοποίησε για την ύπαρξη μηχανισμού στο ύψος του υπουργείου Εργασίας, μηχανισμός ο οποίος θα εκραγεί, είπε, σε 40 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα, στο οποίο γινόταν γνωστό ότι ο μηχανισμός έχει τοποθετηθεί έξω από τράπεζα που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο, επί της Κοραή.

Η έκρηξη τελικά έγινε στη 01.29, ενώ η βόμβα ήταν σε τσάντα κρεμασμένη στα κάγκελα.

Οι ειδικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε εκεί προκειμένου το ωστικό κύμα της έκρηξης να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειτο για έναν ισχυρό εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό που τοποθετήθηκε επίτηδες απέναντι από το υπουργείο και μπροστά από κάποιες λαμαρίνες, ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το πραγματικό στόχο τους. Αν τον έβαζαν μπροστά στο υπουργείο το ωστικό κύμα θα εγκλωβίζονταν από μία μαρκίζα και οι ζημιές θα είχαν περιοριστεί στο ισόγειο.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, "άγνωστος προειδοποίησε για εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος στην οδό Σταδίου στην Alpha Bank, λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Την ευθύνη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αναλαμβάνει η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα".

Πηγή κειμένου: 

thetoc