Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκη: Με μάσκες και στο προαύλιο η Λιτανεία στον Αγ. Δημήτριο..EIKONEΣ



Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τα μέσα της εβδομάδας είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο.

Εντός του ναού επιτρεπόταν αυστηρά η είσοδος μόλις 50 ατόμων, ενώ στον προαύλιο χώρο είχαν τοποθετηθεί καρέκλες για τους πιστούς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο για την ευγενή πρόσκλησή του να ιερουργήσει στον Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, τόνισε σύμφωνα με το romfea.gr, ότι ο άνθρωπος έχει δώσει σήμερα μία μεγάλη αξία στις δυνάμεις του για να υπερνικήσουν τα προβλήματά τους, παραγνωρίζοντας τη δύναμη του Θεού, Ο οποίος πάντα έχει τη μέριμνά Του για τον κόσμο και έχει άγρυπνους φρουρούς τους Αγίους, όπως τον Άγιο Δημήτριο που σκεπάζει τη Θεσσαλονίκη και ολάκερη την Οικουμένη με το άγιο μύρο του να αποτελεί θαύμα του Θεού στη ζωή του κάθε πιστού ανθρώπου.

«Ο Λαός σήμερα έχει ανάγκη από τις προσευχές, από τις Ιερές Ακολουθίες, από ικεσίες προς τον Άγιον Θεόν για τα πάθη και τις αμαρτίες μας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κάλεσε τους πιστούς να μην δώσουν κανένα δικαίωμα σε κανέναν για τον τρόπο στεκόμαστε εντός του Ναού, συγχαίροντας όλους και ιδίως τους νέους που προσέρχονται να προσκυνήσουν τον Άγιο και να λάβουν ευλογία, χάρη και αγιότητα.
Προ της απολύσεως λιτανεύθηκε η λάρνακα του Αγίου εντός του εμβληματικού Ναού, καθώς τέτοια μέρα πραγματοποιούνταν η μεγαλειώδης λιτανεία ανά τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου και Φιλίππων κ. Στεφάνου προσκληθέντων υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.