Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεοδωρικάκος: «Οι αστυνομικοί μας έσωσαν με αυτοθυσία εκατοντάδες πολίτες»



Στην συντονισμένη, άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή της Πεντέλης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως αστυνομικοί απεγκλώβισαν με αυτοθυσία πάνω από 680 πολίτες, κάποιοι από τους οποίους αρνούνταν να μετακινηθούν από τις κατοικίες τους παρά τον μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους: «Υπήρχαν δεκάδες περιπτώσεις, που οι πολίτες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήθελαν να μείνουν οι ίδιοι εκεί για να προσπαθήσουν να τα σώσουν. Απλώς, οφείλουμε όλοι να έχουμε πάντα στην πράξη ως πρώτη αξία την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη ζωή εάν χαθεί δεν ξαναγίνεται, τα σπίτια ξαναγίνονται», τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Μέσα στη νύχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες, μιλώντας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Στρατηγό κ. Σκούμα και με τα πληρώματα μας, έβλεπα πόσο επικίνδυνη είναι η δουλειά τους. Με αυτοθυσία, χρειάστηκε να ανοίξουν σπίτια σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες άλλες ακόμη και με βίαιο τρόπο να απομακρύνουν ανθρώπους που κινδύνευαν. Γιατί οι εντολές ήταν σαφείς, ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που διατέθηκαν, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και εκτελούν περιπολίες στα μέτωπα της πυρκαγιάς για την περιφρούρηση των περιοχών που εκκενώθηκαν, αλλά και των περιουσιών των κατοίκων από πιθανό πλιάτσικο: «Η Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει. Πάνω από 630 αστυνομικοί με 230 οχήματα κινητοποιήθηκαν σε αυτή τη μάχη με τη φωτιά, με αποστολή την συμβολή στην εκκένωση των περιοχών, τη ρύθμιση κυκλοφορίας. Κάτι άλλο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και το οποίο φυσικά θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο και για όσες μέρες χρειαστεί, είναι η προστασία της περιουσίας των πολιτών οι οποίοι έφυγαν από τα σπίτια τους από ενδεχόμενο πλιάτσικο, το οποίο διάφοροι επιτήδειοι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να κάνουν».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έγινε με απόλυτο συντονισμό, προσθέτοντας πως σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει χώρος για κομματικά παιχνίδια: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που διαμορφώθηκε χθες απόγευμα, σε μια πολύ δύσβατη δυστυχώς περιοχή και με έναν εξαιρετικά άσχημο και επικίνδυνο καιρό, με εντάσεις ανέμων που μερικές στιγμές ξεπερνούσαν και τα 9 μποφόρ, έγινε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την Πολιτική Προστασία, από την Αστυνομία, από το σύνολο των δυνάμεων, την Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές. Πιστεύω ότι αξίζει να το σημειώσουμε αυτό, όχι για να πούμε κάτι θετικό γιατί είμαστε κυβέρνηση, αλλά γιατί όλοι μαζί θεωρώ ως κοινωνία και ως κράτος κατακτάμε σιγά- σιγά ένα καλύτερο επίπεδο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Έγινε μια συντονισμένη και σημαντική δουλειά την οποία καλό είναι επιτέλους να την αναγνωρίσουν όλοι και να μην μπούμε σε κομματικά παιχνίδια».