Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τέσσερις έγκυες και 21 παιδιά ανάμεσα στους 103 πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου



Στην προβλήτα 5 του λιμανιού του Ηρακλείου έδεσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι το πλοίο που έφερε στο Ηράκλειο τους 103 πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν από δεξαμενόπλοιο αργά χθες το βράδυ ανατολικά της Κρήτης, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Οι 103 πρόσφυγες – ανάμεσά τους και 21 παιδιά και τέσσερις γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη δηλώνουν ότι είναι από τη Συρία και θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην αίθουσα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στο Λιμάνι του Ηρακλείου, στελέχη του λιμεναρχείου άρχισαν την καταγραφή και καταμέτρηση τους ενώ γιατροί της 7η ΥΠΕ παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Οι τέσσερις έγκυες γυναίκες μαζί μ’ έναν ακόμα πρόσφυγα μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα τα στελέχη του Λιμενικού ερευνούν το ενδεχόμενο ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες να υπάρχουν και οι διακινητές τους.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 103 μετανάστες εξέπεμψε SOS μέσω της ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας 112 όταν έμεινε ακυβέρνητο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους με αεροσκάφος της Frontex, ενώ στην περιοχή που υποδείκνυε το στίγμα τους, έσπευσαν και παραπλέοντα πλοία.

Το δεξαμενόπλοιο που τους περισυνέλεξε με σημαία Σιγκαπούρης έφτασε στο λιμάνι του Ηρακλείου λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.