Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Βήμα-βήμα η εκτύπωση στο TAXISnet



Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2020 από το TAXISnet, από την πλατφόρμα.

Ανοιχτή από την Πέμπτη είναι η εφαρμογή στο TAXISnet για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πατήσουν την επιλογή που οδηγεί στην Είσοδο για την Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα του ζητηθεί το ΑΦΜ του και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός του. Στη συνέχεια πατάει «Αναζήτηση».
Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι σωστά, εμφανίζεται στην οθόνη μήνυμα που αναγράφει «Επιτυχής Αναζήτηση».
Στη συνέχεια, ο φορολογούνος κλικάρει στην επιλογή «Εκτύπωση».
Τι θα πληρώσετε φέτος
Οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. οφείλουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Καθώς δεν αλλάζει φέτος ο τρόπος υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται είτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε με βάση τα κυβικά του κινητήρα και το έτος ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα, αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από 1 Νοέμβριου 2010 και μετά, πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2.
Αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010, καθώς και μοτοσυκλέτες (ανεξάρτητα από ημερομηνίας ταξινόμησης) πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό και το έτος ταξινόμησης.
Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 μπορούν να καταβληθούν εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις τυπικές προβλέψεις.

Επισήμως, τα τέλη πληρώνονται το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (δηλαδή 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου).

Ωστόσο, συνηθίζεται να δίνεται παράταση κάποιων ημερών για την καταβολή της οφειλής μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση γίνεται συνήθως τις τελευταίες ημέρες του χρόνου ή ακόμη και ανήμερα της 31ης Δεκεμβρίου και τυπικά δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι θα συμβεί ή για πόσες μέρες θα δοθεί παράταση.

Όσοι δεν πληρώσουν εντός προθεσμίας τα τέλη κυκλοφορίας, θα επιβαρυνθούν (εκτός του ποσού για τα τέλη) και με τα εξής πρόστιμα:

Με το 100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
Με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο
Με 30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ