Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Tεκμήρια διαβίωσης – Χωρίς απαλλαγές και εκπτώσεις για τα εισοδήματα του 2021



Η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων  επανήλθε φέτος για τους φορολογούμενους.

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα φετινά εισοδήματα σημειώνουν αρμόδιες πηγές καθώς όπως λένε δεν κρίνεται απαραίτητο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ειδικά για το μέτρο των αποδείξεων αναφέρουν την αύξηση κατά 35% που καταγράφουν φέτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ωστόσο, κρατούν ανοιχτό το «παράθυρο» των παρεμβάσεων εάν τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει κίνδυνος  επιβαρύνσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε τους πρώτους μήνες του 2021. Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία  υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα το σκηνικό για τα φετινά εισοδήματα διαμορφώνεται ως εξής:

Για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα τα καταφέρουν και θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Πηγή κειμένου: 

in.gr