Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

16 °C

Σήμερα, 1. Ιουνίου 2020

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού - Σε δύο φάσεις ο διαγωνισμόςΤην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση έως 40 χρόνια της Εγνατίας Οδού ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους έως τις 26 Ιανουαρίου 2018.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία).

Η ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά σε χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Σε δύο φάσεις ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ειδικότερα:

Στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας τον Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, συνοδευόμενη από τα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης.

Σκοπός της Α ́ Φάσης είναι η προ επιλογή εκείνων των Ενδιαφερομένων που πληρούν τα Κριτήρια Προσωπικής Κατάστασης και αποδεικνύουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό και την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης.

Η Β ́ Φάση του Διαγωνισμού, θα ρυθμίζεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Κάθε προεπιλεγείς επενδυτής που συμβάλλεται προσηκόντως με σύμβαση εμπιστευτικότητας, θα λαμβάνει την Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών και τα κριτήρια επιλογής του προτιμητέου επενδυτή.