Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τα σενάρια για το Πάσχα, οι απόψεις των ειδικών και τα αιτήματα της Εκκλησίας



Η ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει τις αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η 20ή Απριλίου, διότι θα υπάρχει πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα και θα έχουν καταγραφεί τα αποτελέσματα της άρσης των πρώτων μέτρων, δηλαδή του ανοίγματος του λιανεμπορίου και της επιστροφής των μαθητών του Λυκείου από τη Δευτέρα στα σχολεία με την υποχρεωτική διαδικασία των self test.

Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί: Aυτά είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα.

Την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, με 3.228 νέα κρούσματα, 73 νεκρούς και 776 διασωληνωμένους, κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα των πολιτών για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένει τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μη ρισκάρει ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και την αύξηση των διασωληνωμένων. 

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, ξεκαθάρισε σε ερώτημα για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό». Μάλιστα, στο ερώτημα για το αν προτίθεται να λάβει απόφαση για ελεύθερες μετακινήσεις ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι "όχι"».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με το Πάσχα είναι:

α) Μετακινήσεις προς έναν μόνο προορισμό,

β) ταξίδι με αρνητικό self test,

γ) μετακινήσεις αναμεσά σε περιοχές με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.

Πώς θα κριθεί το άνοιγμα των μετακινήσεων σύμφωνα με τον Βατόπουλο
Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εξηγεί ότι το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού κρίνεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες: «Αν έχουμε ένα ΡΤ κάτω από τη μονάδα, μια σταθερότητα στα κρούσματα και μια ελάττωση στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει για να προτείνει μια μεγαλύτερη χαλάρωση το Πάσχα».

Όπως πρόσθεσε «η επιτροπή και όλοι δεν κοιτάζουν μόνο τα κρούσματα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον καιρό που ανοίγει και τη δυνατότητα να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους».

«Όχι» από Σαρηγιάννη για άνοιγμα το Πάσχα
Ελαφριά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου δείχνουν τα μοντέλα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο ίδιος, ωστόσο, τάσσεται κατά του ανοίγματος το Πάσχα. «Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην ανοίξουμε το Πάσχα. Με δεδομένο το να λειτουργήσει καλά το σύστημα με τα self test μπορούμε αναχαιτίζοντας το επιδημικό κύμα να φτάσουμε στα 2.000 – 2.500 κρούσματα τη μέρα το Πάσχα», σημειώνει.

Η άποψη της Παγώνη
«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος».

«Για εμάς», είπε, «σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι». Προέκρινε, δε, να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

«Σκεφτείτε το νοσηλευτικό προσωπικό»
Ταυτόχρονα, η γιατρός, τόνισε τις μάχες που δίνει το ιατρονοσηέυτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πώς νιώθει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν ακούν ερωτήματα του τύπου «πού θα πάμε για Πάσχα;».

«Πάνω από όλα να σκεφτούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνουν στα νοσοκομεία και δεύτερον που θα κάνουμε διακοπές. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και δει καθημερινά τι γίνεται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί που θα πάει το Πάσχα. Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα. Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία, όταν ακούμε τις ερωτήσεις τι θα κάνουμε το Πάσχα, είναι πολύ εκνευριστικό».

Το αίτημα της Εκκλησίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αναφορικά με την Εκκλησία, οι ιεράρχες επιθυμούν να ανοίξουν οι ναοί κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

«Η ΔΙΣ αποφάσισε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, Αθηναγόρας.