Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα νησιά που «φλερτάρουν» με μίνι lockdown – Σε ποιες περιοχές έχει εκτοξευτεί το ποσοστό της θετικότητας



Καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές στις οποίες έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων χτυπούν οι ειδικοί, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο  για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές, όπως η Μύκονος και η Ίος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

 

 

Μπορεί τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τις 3.000 και τα εφιαλτικά σενάρια για 18.000 κρούσματα έως τον Δεκαπενταύγουστο να απομακρύνονται, ωστόσο ένας άλλος εφιάλτης παίρνει σάρκα και οστά: Πρόκειται για την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό.

 Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα χθες, παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.

Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κοροναιό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο ίδιος παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες.Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες σε κάθε τόνο, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν με μέτρα να ανακόψουν την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.