Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σύρος: Πόλος έλξης μικρών και μεγάλων «Το τράβηγμα της πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας»



Μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τα παραδοσιακά πανηγύρια, που ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, απαντώνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Μικροί και μεγάλοι, Συριανοί και επισκέπτες πήραν μέρος στο αλιευτικό έθιμο καλάροντας κατά τον παλαιό τρόπο στη παραλία των Αγκαθωπών, ζωντανεύοντας έτσι αναμνήσεις της ιστορίας των ψαράδων και του νησιού που οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμα με νοσταλγία και οι νεότεροι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την αναβίωσή τους.

Με σύμμαχο το καλό καιρό, διοργανώθηκε για ακόμα μια χρονιά με απόλυτη επιτυχία για 19η συνεχόμενη χρονιά, «Το τράβηγμα της πεζότρατας» στην παραλία των Αγκαθωπών.
Από νωρίς, οι εθελοντές και το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν καθ’όλα έτοιμοι και είχαν ανάψει τα κάρβουνα για τις σαρδέλες, συνοδευόμενες από σαλάτα και άφθονο κρασί.
Αυτό το πανηγύρι μας φέρνει στο νου άλλες εποχές, τότε που στα λιμάνια ήταν γεμάτο κεντράκια και οι άνθρωποι πραγματικά γλεντούσαν με λίγο φρέσκο ψάρι, κρασί και καλή καρδιά.

Το ψήσιμο της σαρδέλας αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για την Σύρο αναδεικνύοντας το στενό δέσιμο της με τη ναυτική παράδοση και την αλιεία ενώ προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες κόσμου οι οποίοι απολαμβάνουν τις παραδοσιακές γεύσεις και την καλή μουσική.
Η γιορτή ξεκίνησε με την πεζότρατα να ρίχνει τα δίχτυα της στον όρμο των Αγκαθωπών.
Στη συνέχεια, μικρά και μεγάλα παιδιά πήραν θέση για να τραβήξουν το δίχτυ και να βγάλουν έξω την φετινή ψαριά.

Μοναδική παραφωνία την στιγμή που μάζευαν το δίχτυ που ο κόσμος αντί να απολαύσει το έθιμο και συμμετέχει με τον δικό του τρόπο, επικεντρώθηκε στο μάζεμα της σαρδέλας με…τσαντιές δίχως αύριο. Οι μισοί να σπρώχνονται και οι άλλοι μισοί να γεμίζουν 2 και 3 τσάντες λες και ήταν Black Friday!!!

Το κέφι κορυφώθηκε όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια με χορό και μουσική από το συγκρότημα του Χρήστου Φιοράντη «Fiorantis group», ενώ το καλωσόρισμα έγινε με χορευτικά…από το Λαογραφικό Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο “Η σοφία της παράδοσης”
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ποσειδωνίας κ. Νταλαχάνης καλωσόρισε τους επισκέπτες και τους Συριανούς.

Τέλος αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους εθελοντές και τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.