Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνελεύσεις στις πολυκατοικίες μέσω… Zoom



Μετά την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις στην ψηφιακή εποχή περνάνε εν μέσω πανδημίας και οι γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες. Τo άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ενοίκους και διαχειριστές πολυκατοικιών οι οποίοι θέλουν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να συζητήσουν και να επιλύσουν θέματα της πολυκατοικίας τους αλλά δεν μπορούν λόγω καραντίνας και του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει διατάξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία για πρώτη φορά δίνεται το  δικαίωμα της έγκυρης διεξαγωγής κάθε είδους Γενικών Συνελεύσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών. Αυτό όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων,  αφορά πλέον όχι μόνον τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις νομικές οντότητες που διέπονται από τον Αστικό Κώδικα, όπως είναι τόσο τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών της χώρας, που συνέρχονται συνήθως στο τέλος ή στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ με τη νέα διάταξη οι Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών μπορούν να συγκληθούν και να διεξαχθούν διαδικτυακά με απόφαση των διαχειριστών των πολυκατοικιών, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων και πρόσφορων ψηφιακών μέσων για την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους.  Με τη χρήση των ίδιων ψηφιακών μέσων λαμβάνονται και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας περί απαρτίας και λήψης αποφάσεων. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών υποχρεούνται να  λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των διαδικασιών.