Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνεχίζεται η επέλαση του Ιανού. "Χτύπησε" Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο



Στη δίνη της κακοκαιρίας «Ιανός» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με αρκετές περιοχές να βυθίζονται στο σκοτάδι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των πτώσεων δέντρων που σημειώθηκαν.

Οι βρόχες και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και στα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές ενώ καταγράφονται και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Σάρωσε την Κεφαλονιά

Μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Άγρια σφυροκοπήθηκε το Αργοστόλι σήμερα το πρωί, καθώς το κέντρο του Ιανού πέρασε ακριβώς πάνω από την περιοχή. Η ορατότητα ήταν περιορισμένη ενώ η βροχή ραγδαία,  σύμφωνα με το Forecast Weather Greece. 

Μάλιστα, λόγω των θυελλωδών, η θάλασσα έχει φτάσει στους κοντινούς δρόμους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στο MEGA, ισχυροί άνεμοι και βροχές πλήττουν την περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης.

Συνεργεία του δήμου έχουν βγει στους δρόμους για να μαζέψουν τα κλαδιά από τα δέντρα που έπεσαν, ενώ το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνέψει κανείς, καθώς η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί. Παράλληλα, υπήρξαν πολλές διακοπές ρεύματος.

Δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

 

Μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, που επικαλείται το δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

 

Έντονα προβλήματα και στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς με την βροχή να έχει δημιουργήσει χειμάρρους, σύμφωνα με το kefaloniamagazine.gr. Νερά έχουν μπει σε σπίτια και καταστήματα ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα από πτώσεις δέντρων σε πολλά σημεία.

 

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει η Ιθάκη, όπου ο Ιανός στο πέρασμά του δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Η θάλασσα λόγω των ανέμων έχει βγει στην στεριά παρασύροντας ότι βρει στο πέρασμα της.

 

Σε ανάρτησή του στο Facebook μάλιστα, ο δήμαρχος Ιθάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και παρακάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις γιατί «οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες». 

Μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σημείωσε ότι είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Αγώνας γίνεται για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές. Από τις 3 τα ξημερώματα έχει πέσει το ρεύμα στο νησί, ενώ πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κανείς.

 

Ισχυροί άνεμοι εως και 10 μποφόρ μαζί με πολύ δυνατή βροχή, σάρωσαν και τη Ζάκυνθο, που βρέθηκε σε κόκκινο συναγερμό. Μάλιστα στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

 

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

 

 

«Αλώβητη» στο μεταξύ, παραμένει η Κέρκυρα από την επέλαση του «μεσογειακού κυκλώνα», «Ιανού», που προκάλεσε στο νησί ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κατά τόπους καταιγίδες, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή την ώρα οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη Νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ, η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί, έχει σχεδόν βυθιστεί.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο «Ιανός» φέρεται να μην κατάφερε να πλήξει ιδιαίτερα το νησί, όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από όλους», δήλωσε στην ίδια πηγή ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.