Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 -
Ελαφριά βροχή

4 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2022

Συνεχίζει τις προκλήσεις με την Αγία Σοφία η Τουρκία - Τι λέει για το ΚοράνιΚλιμακώνει φραστικά το τουρικό υπουργείο Εξωτερικών την αντιπαράθεση με την Αθήνα για την ανάγνωση του κορανιού στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Σε ανακοίνωση-απάντηση προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική διπλωματία ενώ αναφέρεται προκλητικά σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς απάντησε λέγοντας ότι: «Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το E/ΥΠΕΞ, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγια Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV».

Μάλιστα, το τουρικό ΥΠΕΞ εγκαλεί στην Αθήνα που δεν έχει αναγείρει μουσουλμανικό τέμενος ακόμη: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό» υπογραμμίζει.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Την Δευτέρα, 6 Ιουνίου ξεκίνησε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας η πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet, η οποία περιλάμβανε και την ανάγνωση στίχων του Κορανίου κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν τη νηστεία (sahur).

Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2:00 για 30 μέρες. Το Ραμαζάνι ξεκίνησε σήμερα, 6 Ιουνίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Τι έλεγε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Ερώτηση Ντόρας στον Τσίπρα

Για το θέμα, η Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε την Τετάρτη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον μεταξύ άλλων να απαντήσει ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Ερωτά επίσης σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;