Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την έκβαση του Eurogroup



Οι αποφάσεις του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει οριστεί για τις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης το απόγευμα της Δευτέρας την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, διευκρίνισε, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία (staff level agreement) και να επανέλθει το Eurogroup για την επικύρωσή της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία περιέλαβε και τον ορισμό της περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.